Serviceline Industrial Sensors
Serviceline Explosion Protection

F31K2 induktiv dubbelsensor: Den mycket robusta lösningen för återkoppling av ventilpositioner

2022-08-18

F31K2 Dual Inductive Sensor
F31K2 ger tillförlitlig återkoppling av ventilens läge även i extrema utomhusapplikationer.

Inom processindustrin behövs kraftfulla sensorer för att övervaka ventilernas korrekta läge. Vissa utomhustillämpningar, t.ex. avsaltningsanläggningar för havsvatten, oljeriggar eller fosfatgruvor, ställer särskilda krav på den sensorteknik som används. Med ett särskilt tätt och korrosionsfritt hölje är den dubbla induktiva sensorn F31K2 den idealiska lösningen för återkoppling av ventilläget under sådana extrema förhållanden. Den optimerade sensorserien från Pepperl+Fuchs omfattar nu även en icke-egensäker variant med IECEx-godkännande för världsomfattande användning i farliga områden i zon 2/22. Dessutom möjliggör en variant med låg effekt en enkel modernisering av befintliga system med mekaniska gränslägesbrytare..


Kompromisslöst optimerad för utomhusbruk

Vare sig det gäller varmt eller kallt, saltvatten eller UV-strålning: tack vare sin höga robusthet och hållbarhet klarar F31K2 även de mest ogynnsamma utomhusförhållanden. Två separata induktiva sensorelement möjliggör kontaktfri och slitagefri detektering av ventilens läge. Höljet med hög densitet (upp till IP69) gör F31K2 okänslig för vatten och damm. De material som används - rostfritt stål V4A, högpresterande plast och belagd aluminium - skyddar dessutom sensorn mot korrosion. Med ett utökat temperaturområde på -40 till +70/+100 °C kan F31K2 användas i extrema väderförhållanden utan problem. Dessutom finns ett skyddshölje tillgängligt för att skydda ställdonet från mekaniska skador och smuts.



Extrema temperaturer, saltvatten och UV-strålning - den dubbla F31K2-sensorn klarar de tuffa miljöförhållandena på oljeriggar utan problem.

Ett brett utbud av varianter för ökad flexibilitet

De dubbla givarna i F31K2-serien finns med olika godkännanden och elektroniska utgångar. En särskild höjdpunkt är varianten med 2 trådar DC låg effekt: tack vare patenterad Pepperl+Fuchs-teknik har denna dubbla induktiva sensor en praktiskt taget potentialfri kontakt. Som ett resultat av detta är jordfelsströmmen så låg att sensorn kan användas i kombination med alla programmerbara logiska styrenheter och processtyrningssystem. Detta innebär att en modern induktiv lösning också finns tillgänglig för system som tidigare var beroende av mekaniska kontakter.

I områden där explosiva atmosfärer sällan förekommer kan det nödvändiga explosionsskyddet genomföras särskilt enkelt med 2-/3-tråds DC-varianterna. Givarna är konstruerade för användning i zon 2/22 i skyddstyperna Ex ec (ökad säkerhet) och Ex tc (skydd genom kapsling) med ATEX- och IECEX-certifieringar. Därför krävs varken galvaniska isoleringsförstärkare eller egensäkra kablar vid användning av dessa enheter. För Ex-områden upp till zon 0/20 ger den egensäkra NAMUR-versionen av F31K2 lämpliga ATEX- och IECEx-godkännanden. Denna variant av den dubbla induktiva sensorn kan också användas i säkerhetstillämpningar upp till SIL 2.



Ett urval av aktivatorer i olika storlekar gör att F31K2 lämpar sig för många olika tillämpningar.

Enkel montering, bekväm drift

Den kompakta dubbla sensorn F31K2 kan monteras direkt på ventilställdon utan ytterligare tillbehör, vilket gör den särskilt lätt att installera. Ett stort terminalfack med pluggterminaler ger ytterligare bekvämlighet. Pepperl+Fuchs erbjuder ett urval av ställdon i olika storlekar så att F31K2 flexibelt kan anpassas till olika drivenheter. I portföljen ingår även ett ställdon med en väl synlig, färgad ventillägesindikator: Detta gör det möjligt att med en första blick se om ventilen är öppen eller stängd, även på avstånd. F31K2 erbjuder därför maximal bekvämlighet för återkoppling av ventilläget i processanläggningar.


Höjdpunkter för den dubbla induktiva sensorn F31K2

  • Särskilt robust och underhållsfri lösning för återkoppling av ventilpositioner tack vare beröringsfri, dubbel induktiv sensorteknik.
  • Mycket tätt och korrosionsfritt hölje - idealiskt lämpat för extremt krävande utomhustillämpningar.
  • Utökat tillämpningsområde: 2-trådsvariant med låg effekt gör det enkelt att ersätta mekaniska gränslägesbrytare.
  • IECEx- och ATEX-certifieringar för global användning i Ex-områden, inklusive Ex ec och Ex tc för zon 2/22.
  • Modulär konstruktion för maximal flexibilitet: aktiveringsvarianter för olika ställdonstorlekar, även med väl synlig ventillägesindikator.

e-nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få regelbundet nyheter och intressant information om hela automatiseringsvärlden.

Prenumerera
amplify – Pepperl+Fuchs tidskrift

Upptäck vår nättidning! Spännande framgångshistorier, tillämpningsrapporter, intervjuer och regionala nyheter väntar på dig.